Diğer Çarpıcı Rakamlar
- Mehmet Yüksel
- 4 Nis 2021
- 1 dakikada okunur
Ülkemizde 72,5 milyon cep telefonu abonesi varken, sadece 1 milyon 50 bin kütüphane abonesi var. En önemli ihtiyacınız nedir sorusuna verilen cevap göze alındığında, cep telefonunun birinci sırada çıktığı ülkemizde, kitap 135’inci sırada çıkmıştır. Kişi başına yılda kitaba 6,9 TL harcarken sigaraya 1400 TL harcıyoruz.
Yukarıda rakamlar vererek açıklamaya çalıştığımız, kitap okuma alışkanlığımızın geldiği noktanın son derece üzüntü verici olduğunu görüyoruz. Kitap, dergi ve gazete okuma alışkanlığı bir toplumsal kültür meselesidir. Bu alışkanlığı edinmek birkaç nesil içinde gerçekleşecek bir davranış biçimi değildir. Size kitap okuma alışkanlığını verecek kişinin önce kendisinin kitap okuyor olması gerekir.
Kendisinin kitap okuyor olabilmesi için, ona bu kitap okuma alışkanlığını kazandıran kişinin de kitap okumuş ve okuyor olması gerekir. Oysa biz toplumumuzun 4-5 kuşak gerisine gitsek dahi kitap okuyan bir toplum olmadığımızı görürüz. Toplumun 3-5 kuşak gerisindekiler kitap okumadıkları için bizler de kitap okumayan nesilleriz. Yıl 2016 itibari ile de kitap okuyan bir toplum olmadığımız yukarıdaki rakamlardan anlaşıldığına göre, bizden sonraki neslinde bu alışkanlığı kazanamayacağı kesindir.

Tüm bunların sonucunda genelde kalp yapıp fotoğraflamak için kitap alan toplumumuz adına net ve gerçekci bir cümle kurmak gerekirse şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Gelişmiş ülkelerdeki okuma alışkanlığını toplum olarak kazanabilmemiz daha uzun yıllar alacak gibi görünmektedir.
Teşekkürler!